Sinds augustus 2021 staat er een ‘Allsky7’ camera op het Duinenhuis, net naast de observatiekoepel. Met dit apparaat, uitgerust met 7 camera’s, wordt doorlopend gezocht naar meteoren of andere vuurbollen. Het ganse systeem werd bij ons geïnstalleerd door amateur-astronoom Didier Van Hellemont.

Dit meteoorproject werd door AMS, American Meteor Society  (opgericht in 1911),  in 2018 gelanceerd in Europa waarbij overal dergelijke camera’s worden geplaatst. Indien een meteoriet op meerdere locaties wordt gespot kan de plaats van inslag, tot op 100 meter nauwkeurig, worden bepaald via ‘eenvoudige driehoeksmeetkunde’. Er zijn drie locaties in België (Koksijde, Antwerpen en Humain in Wallonië).

Het wereldwijde project wordt deels handmatig op meteoren gecontroleerd door vrijwilligers maar een groot deel van de detectie gebeurt intussen softwarematig. Die software wordt steeds bijgewerkt, momenteel neemt men het detectiesysteem op de korrel om via artificiële intelligentie de detectie nog veel accurater te maken. Met de detectie van meteoren wordt een fikse bijdrage aan de wetenschap geleverd.

Op de website van AllSky7 staan alle waarnemingen van vuurbollen, meteoren en meteorieten. Het is zeker de moeite om eens te zien wat er allemaal over ons hoofd vliegt! En misschien vind jij zo’n stukje ruimtepuin..?

De termen meteoriet, meteoor en vallende ster worden heel vaak door elkaar gebruikt. Maar wat is nu wat?

Een vallende ster is geen ster maar eigenlijk niets meer dan een brokstuk(je) dat vanuit de ruimte door de dampkring valt. Door de hitte verbrandt het stenen of metalen ruimtebrokje binnen een paar seconden en laat een felle witte streep achter. Dit verschijnsel wordt vaak onterecht een vallende ster genoemd. Het gaat hier echter om een meteoor, een ster kan immers niet door de dampkring vallen.

Een meteoriet is net hetzelfde maar die is wat groter en valt neer op de aarde. Dan wordt het een grote zoektocht om dat, soms heel klein stukje puin of metaal , te vinden…