Dat er een en ander door de ruimte raast is intussen geweten. Sommige ‘doortochten’ zijn heel spectaculair zoals deze vuurbol die we detecteerden op 6 januari 2022. De detectie en opname van deze vuurbol gebeurde door onze Allsky camera die naast de sterrenkoepel staat opgesteld.

Hieronder kan je meer lezen over dit ingenieuze detectienetwerk die wereldwijd de meteoren detecteert.

Sinds augustus 2021 is ons meteorenstation ‘AMS83′ actief. Het wereldwijde meteorendetectieproject wordt voor een stuk door vrijwilligers gemonitord maar een groot deel van de detectie gebeurt ook softwarematig. Die software wordt steeds bijgewerkt. Momenteel neemt men het detectiesysteem op de korrel om via artificiële intelligentie de detectie nog veel accurater te maken. Met de detectie van meteoren wordt een fikse bijdrage aan de wetenschap geleverd.

Op de website van AllSky7 staan alle waarnemingen van vuurbollen, meteoren en meteorieten. Het is zeker de moeite om eens te zien wat er allemaal over ons hoofd vliegt! Misschien vind jij zo’n stukje ruimtepuin of komt je wens uit wanneer je die vallende ster ziet..?