Dat er een en ander door de ruimte raast is intussen geweten. Sommige ‘doortochten’ zijn heel spectaculair zoals deze vuurbol die we detecteerden op 6 januari 2022. De detectie en opname van deze vuurbol gebeurde door onze Allsky camera die naast de sterrenkoepel staat opgesteld.

Hieronder kan je meer lezen over dit ingenieuze detectienetwerk die wereldwijd de meteoren detecteert.

Sinds augustus 2021 is ons meteorenstation ‘AMS83′ actief. Het wereldwijde meteorendetectieproject wordt voor een stuk door vrijwilligers gemonitord maar een groot deel van de detectie gebeurt ook softwarematig. Die software wordt steeds bijgewerkt. Momenteel neemt men het detectiesysteem op de korrel om via artificiële intelligentie de detectie nog veel accurater te maken. Met de detectie van meteoren wordt een fikse bijdrage aan de wetenschap geleverd.

Op de website van AllSky7 staan alle waarnemingen van vuurbollen, meteoren en meteorieten. Het is zeker de moeite om eens te zien wat er allemaal over ons hoofd vliegt! Misschien vind jij zo’n stukje ruimtepuin of komt je wens uit wanneer je die vallende ster ziet..?

Wat vliegt daar?

Kijk je naar boven dan is de kans heel groot dat je een lichtje ziet voorbij scheren. Er zweeft en vliegt heel wat door de ruimte: satellieten, het ruimtestation ISS maar ook asteroïden, kometen en vooral veel ruimtepuin. Dat ruimtepuin kan van alles zijn: van een boutje van één of ander ruimtetuig, een stukje rots of metaal van een asteroïde of het stof van een komeetstaart waar de aarde doorvliegt. Ruimtepuin noemt men doorgaans meteoroïden maar nog beter bekend is de uitdrukking ‘vallende sterren’. Uiteraard is het geen echte ster want dat zou funest zijn voor onze aarde.

Het is altijd boeiend om uit te vissen wat je precies ziet. Net daarom werd een meteorendetector geplaatst op het dak van het Duinenhuis te Koksijde. Die detector is een samenwerking met het in 1911 gestichte AMS (American Meteor Society) en werd voor Europa in 2018 gelanceerd in Duitsland. Er staan drie dergelijke detectoren in België: eentje bij ons in Koksijde, eentje in Antwerpen en nog eentje in Humain (Wallonië). Wanneer een meteoor wordt gespot door die drie stations kan men de baan van de meteoor berekenen. Indien het gaat om een meteoriet (een meteoor die op aarde neerstort) dan kan men zelfs op 100 meter nauwkeurig, de locatie bepalen waar het ruimtepuin is neergekomen.