Hoe kun je de atmosfeer zien? Gewoon door te volgen wat de wind draagt. Kleine aerosoldeeltjes zoals rook, stof en zeezout worden over de hele wereld getransporteerd waardoor weerpatronen en andere normaal onzichtbare fysieke processen zichtbaar worden.

Onderstaande visualisatie maakt gebruik van gegevens van NASA-satellieten, gecombineerd met wiskundige modellen in een computersimulatie die wetenschappers in staat stelt de fysieke processen in onze atmosfeer te bestuderen. Door het zeezout te volgen dat uit de oceaan is verdampt, kan je de stormen van het orkaanseizoen 2017 zien. In dezelfde tijd lieten inferno’s in de ‘Pacific Northwest’ rook in de atmosfeer ontsnappen. Grote weerpatronen kunnen deze deeltjes over lange afstanden vervoeren: begin september zie je een rooklijn uit Oregon en Washington, over de Great Plains, door het zuiden en over de Atlantische Oceaan naar o.a. België. Op 17 oktober van verleden jaar was duidelijk te zien hoe zand en rook naar onze contreien werden getransporteerd. Zelfs Sabine Haghedoren kon ons fotomateriaal toen appreciëren.

Foto Siegfried Geryl – 17/10/2017

Stof uit de Sahara wordt ook gevangen in stormsystemen en verplaatst van Afrika naar Amerika. In tegenstelling tot het zeezout wordt het stof echter uit het midden van de storm verwijderd. De stofdeeltjes worden geabsorbeerd door wolkendruppels en vervolgens uitgewassen als het regent.

Steeds snellere supercomputers stellen wetenschappers in staat om meer details van deze fysieke processen op te nemen in hun simulaties en te zien hoe de aerosolen interageren met de stormsystemen.

Met dank aan Frank Deboosere voor deze tip!