De James Webb-telescoop heeft nieuwe en haarscherpe opnames gemaakt van de ‘zuilen der schepping’, acht jaar nadat zijn voorganger Hubble het fenomeen vastlegde op de gevoelige plaat.

Deze nieuwe beelden werden verspreid door het Europese ruimtevaartagentschap ESA. Op basis van de gedetailleerde opnames proberen astronomen meer te weten te komen over het ontstaan van sterren. De zogenaamde pillars of creation zijn immers grote gas- en stofwolken waarin nieuwe sterren geboren worden.

De James Webb – genoemd naar de man die de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA leidde in de jaren zestig – is de krachtigste telescoop die ooit is gelanceerd. Het is een samenwerking tussen de Europese ruimtevaartorganisatie (ESA) en hun Amerikaanse en Canadese collega’s van de NASA en de CS. Door de infraroodcamera van de nieuwe telescoop zijn er meer sterren zichtbaar en is het verschil tussen de nieuwe en de oudere sterren duidelijker.

De “zuilen der schepping” bevinden zich op zowat 6.500 à 7.000 lichtjaar van de aarde en werden voor het eerst vastgelegd door de Hubble-ruimtetelescoop in 1995. Daarna volgden nog betere observaties door Hubble en andere telescopen.

Schuif de cursor heen en weer om de beelden van Hubble (2014) met die van Webb (2022) te vergelijken…

James WebbHubble