Als hobbyist probeer je natuurlijk steeds het maximale uit je hobby te halen. Zo ook de vrijwilligers van De Sterrenjutters. Met het nieuwe jaar hebben we onze website wat opgefleurd en in een moderner jasje gestopt. De nieuwsbrieven werden aangepakt, meer dan 30 evenementen werden op de agenda en op facebook geplaatst en er komen er nog meer bij. Er liep jammer genoeg iets mis bij het versturen van de eerste nieuwsbrieven zodat datum en uur van onze eerstvolgende activiteit niet vermeld waren. Nota bene de voordracht van Geert Naessens op 2 februari, weerman op radio en TV! ’t Zal niet meer gebeuren ;)

Om het iedereen gemakkelijk te maken kan je steeds de activiteiten bekijken op onze website via https://desterrenjutters.be/activiteiten/. Behalve voor de maand oktober (daar zijn we nog mee bezig) zijn alle voordrachten reeds vastgelegd en we kunnen met trots stellen dat er heel wat leuke, leerrijke en verrassende voordrachten op het programma staan! Die activiteiten kun je ook automatisch importeren in je eigen agenda met het ICS-bestand die onder de activiteiten staat. Zo mis je nooit een voordracht of evenement.

Ook onze sterrenwacht op het dak van het Duinenhuis wordt aangepakt. De telescoopkoepel draait niet meer goed rond dus daar moeten binnenkort acht nieuwe wielen op. De defecte RA-motor van de telescoopmontering werd reeds vervangen. Twee nieuwe ‘bays’ aan de zijkant van de koepel moeten zorgen dat we wat meer ruimte krijgen voor de bezoekers. In die bays kunnen we een notebook plaatsen om de montering aan te sturen of live beelden te tonen van hemelobjecten. Onze telescoopmontering begint wat kuren te vertonen en we zijn eigenlijk ook een beetje het slachtoffer geworden van ons eigen succes. Verleden jaar kwamen er bijna 1.700 mensen in onze koepel. De huidige telescoopmontering is met een tegengewicht uitgerust en dit zorgt voor wat plaatsgebrek als er veel mensen in de koepel staan. Regelmatig wordt er al eens tegen die lange stang gestoten door de bezoekers. We zijn dan ook stilletjes aan ’t kijken voor een betere vorkmontering.

Het is nu enkel nog wachten op wolkeloze avonden om volop te genieten van de sterrenpracht.

Tot binnenkort!