Home » Sterrenbeelden herkennen

Sterrenbeelden herkennen

Naar de sterren kijkenWanneer we op een heldere nacht naar de hemel kijken worden we overspoeld door fonkelende sterren.  Het zou natuurlijk leuk zijn moesten we op dat ogenblik de sterrenbeelden herkennen maar … hoe beginnen we daaraan?

Er bestaan natuurlijk allerhande sterrenkaarten die ons wegwijs maken maar wanneer we als beginneling zo’n kaart bestuderen vinden we soms door het bomen het bos niet meer.  Nochtans bestaan er heel eenvoudige trucjes om gemakkelijk de sterrenbeelden te identificeren en om van het ene naar het andere sterrenbeeld te hoppen.

Tip: foto's groter bekijken op deze website

De gordel van OrionDe truc die door iedereen wordt toegepast noemt asterisme.  Een minder gekend woord voor iets wat we eigenlijk automatisch doen.  Daarbij wordt een groep sterren gezocht die een heel duidelijke figuur vormen.  Die herkenbare figuur is geen sterrenbeeld op zich maar een simpele manier om de sterrenbeelden te vinden en te herkennen.  De bekendste voorbeelden van asterismen zijn: het steelpannetje, de zomerdriehoek, de winterzeshoek, de gordel van Orion enzoverder.

In de volgende artikelen maken we een reis langs de nachtelijke hemel en helpen u om de sterrenbeelden te vinden.  U hebt hiervoor geen verrekijker of dure telescoop nodig.  Gewoon een dikke trui aantrekken, een donkere plaats zoeken en uw ogen openen.
U zal merken dat uw ogen zich gemakkelijk aanpassen aan de duisternis en na een tiental minuten al veel meer sterren ziet.  Ons moment  is nu aangebroken!

Actuele sterrenkaart: zo ziet de hemel er nu uit (klik hier)

Actuele sterrenkaart: zo ziet de hemel er nu uit (klik hier)

De positie van de kaart is voor de Belgische Westhoek maar uw locatie kan u uiteraard zelf opgeven.

Gebruik:

  • Klik op datum/tijd om deze te veranderen
  • Klik op coördinaten om een andere locatie te kiezen
  • Klik op de kaart en sleep met de muis om een ander deel van de sterrenhemel te bekijken
  • Klik op de kaart en druk dan op ? op je toetsenbord om alle toetsenbordcommando’s te zien

X