Home » Cassiopeia

Cassiopeia

  • Hoppen
  • Technische info
  • IAU kaart
  • Mythologie
  • Serenedipity

CassiopeaCassiopeaEen goeie waarnemer had het waarschijnlijk reeds opgemerkt in het vorig artikel (Grote Beer, Poolster, Kleine Beer).

Wanneer je een (bijna) even lange rechte lijn trekt van de Grote Beer door de Poolster, kom je terecht bij het prachtige sterrenbeeld Cassiopeia.

Dit sterrenbeeld valt op door de vijf heldere sterren die samen de letter ‘W’ vormen.

Net zoals de Grote Beer is ook Cassiopeia het ganse jaar zichtbaar.  Dergelijke sterrenbeelden noemt men circumpolaire sterrenbeelden omdat hun omloopbaan het ganse jaar boven de horizon ligt.

Nederlandse naamLatijnse naamAfkortingGenitief
CassiopeiaCassiopeiaCasCassiopeiae

 

ZichtbaarheidHet gehele jaar. Voor waarnemers in Nederland en België is het sterrenbeeld circumpolair. Het sterrenbeeld is zichtbaar voor waarnemers tussen de 90-ste en de -20-ste breedtegraad
GrootteIn grootte is Cassiopeia het 25-ste sterrenbeeld
OmgevingHet sterrenbeeld wordt omringd door Camelopardalis, Cepheus, Lacerta, Andromeda en Perseus
MeteorenzwermenEr zijn geen meteorenzwermen beschreven

 

SterNaamMagnitudeAfstand (lichtjaren)
α CasShedar2.25228.1
β CasCaph2.2854.7
δ CasRuchbah2.6599.4
ε CasSegin3.34412.9
η CasAchird3.4319.4
θ CasMarfak4.34133.7

Cassiopeia IAU kaart

 

Een tekening van Cassiopeia als een zittende vrouwenfiguur.  (Bayer 1603 kaart). De zeer heldere ster aan de linkerkant van de figuur is Tycho's supernova van 1572.  Dit bleef een gedenkwaardige object in 1603.In de mythologie was Cassiopeia de koningin van een land aan de noordkust van Afrika, Aethiopia (niet modern Ethiopië) en getrouwd met koning Cepheus. Ze hadden een legendarische dochter Andromeda.

Cassiopeia beweerde hoogmoedig dat ze mooier was dan de Nereïden (zeenimfen). De Nereïden waren de dochters van de zeegod Nereus. Deze zeenimfen waren de bedienden van de zeegodin Thetis en de zeegod Poseidon (Neptunus). Ook Poseidon’ vrouw Amphitrite, een alternatieve zeegodin, was ook een Nereïde. De roem van Cassiopeia was een belediging voor de goden. De Nereïden smeekten de zeegod Poseidon om Cassiopeia te straffen. Hij stuurde een zeemonster, Cetus genaamd, om het land te verwoesten.

Cassiopeia en haar echtgenoot Cepheus  (Bron: Windows to the universe)Cepheus raadpleegde het orakel van Zeus en vernam hoe hij zijn land van de overstromingen en het monster kon redden. Alleen een vrijwillig offer van zijn eigen dochter zou de god van de zee kunnen bedaren. In de ochtend werd de huilende Andromeda met een droeve processie naar een rots begeleid om haar daar vast te ketenen.

Juist toen de monsterachtige zeeslang aan de horizon opdook, kwam er een held aan, namelijk Perseus. Hij vloog over zee naar de kust van Aethiopia en zag ver onder zich een jonge vrouw ,vastgeketend aan een boom op een rotswand bij zee. Eens dichterbij zag hij twee trieste figuren op de klippen, de ouders van Andromeda. Zij vertelden wat er aan de hand was.

Johannes Hevelius' Cassiopeia uit  Uranographia (1690)Perseus kwam net terug van een opdracht, de uitvoering van een eed, waarbij hij beloofd had de slangengodin Medusa, één van de drie Gorgonen, te doden. Hij hakte haar hoofd af en nam dit mee. Zelfs in de dood kon het vreselijke hoofd iedereen, die er direct naar keek doen verstenen.

Hij schoot naar beneden en was meteen verliefd op Andromeda. In ruil voor de hand van hun dochter zou hij haar redden en het zeemonster doden. Met tegenzin stemde Cepheus en Cassiopeia in met een huwelijk van Perseus en zijn dochter, ook al was ze al beloofd aan haar oom Phineus. Hij hakte met zijn kromzwaard in op de slang tot die dood was en verbrak vervolgens Andromeda’ s ketenen. Van zodra Andromeda gered was probeerden ze hun belofte te verbreken. Andromeda drong er op aan hun belofte te houden en de bruiloft zo vlug mogelijk te laten doorgaan.

Perseus en de kop van Medusa van het Uranographia (1690) door Johannes Hevelius.Op de bruiloft leidde dit tot een gevecht met Phineus en zijn troepen. Perseus was uiteraard in de minderheid, maar wist hoe hij hen het zwijgen kon opleggen. Hij nam het hoofd van Medusa uit zijn tas en toen Phineus en zijn vrienden en naar keken werden ze versteend. Volgens sommigen had Cassiopeia ook bezwaren tegen het huwelijk en werd ze eveneens versteend. Een andere versie acht het meer waarschijnlijker dat ze gelukkig zal geweest zijn met de redding van haar dochter.

Perseus voer met Andromeda naar het eiland Seriphos. Bij aankomst ontdekte hij dat Polydektes nog steeds achter zijn moeder aan zat. Hij bracht Danaë en Andromeda bij Dictys en ging op weg naar het koninklijk paleis. Daar vertelde hij dat hij was teruggekomen met het geschenk voor Hippodameia. Hij versteende alle aanwezigen door het hoofd van Medusa weer te laten zien.

Cassiopeia getekend door Kagaya © Studio's
Foto © Kagaya Studio Japan

Perseus gaf de helm, de sikkel en de sandalen aan de boodschapper Hermes, die alles weer terugbracht naar de nimfen in Afrika. Perseus schonk het hoofd van Medusa aan Athena die het afschrikwekkende hoofd aan haar borstkas (aegis) bevestigde. Perseus besloot naar Argos terug te keren om van Akrisios zijn deel van de erfenis te eisen.

Cassiopeia in een zeer onwaardige positiePoseidon vergaf Cassiopeia enigszins en plaatste haar aan de hemel als een sterrenbeeld, naast dat van Cepheus. Als straf voor haar verraad is haar sterrenbeeld een zigzag vorm zoals een “M” of “W”. Cassiopeia wordt hier voorgesteld als geketend aan haar troon, in een ironische verwijzing naar de beproeving van haar dochter. Omdat het sterrenbeeld in een circumpolaire positie staat, wat betekent dat het lijkt te draaien rond de poolster(Polaris), hangt zij soms ondersteboven in een zeer onwaardige positie.

Het zeemonster van Poseidon is er ook terug te vinden als het sterrenbeeld Cetus. Na hun dood kregen Perseus en Andromeda ook een sterrenbeeld. De ster Algol staat symbool voor het hoofd van Medusa, dat in Perseus zijn hand rust.

http://www.kagayastudio.com/english/index.html

X