Home » Asterismen

Asterismen

WintercirkelEen gemakkelijke manier om sterrenbeelden te vinden is door gebruik te maken van asterisme.  Een aantal heldere sterren vormen samen een heel herkenbare figuur.  Die figuur kan tot meerdere sterrenbeelden behoren maar dient vooral om de weg terug te vinden tussen de ontelbare sterren.

De bekendste asterismen zijn ongetwijfeld het steelpannetje (een deel van de Grote Beer), de gordel van Orion en de wintercirkel.

Door de IAU (International Astronomical Union) werden 88 sterrenbeelden (op het noordelijk en zuidelijk halfrond samen) vastgelegd.  Alle andere figuren zijn dus asterismen.  De hierna opgesomde asterismen zijn allemaal met het blote oog zichtbaar en zullen helpen om de sterrenbeelden te herkennen.  Veel plezier!

Er bestaat ook een lijst met asterismen die enkel te zien zijn door een telescoop. Hiervoor verwijzen wij naar de STAR-lijst.  Deze lijst werd opgesteld door Philip S. Harrington en noemt Small Telescope Asterism Roster (STAR).

Enkele heel gekende asterismen

Steelpannetje

Steelpannetje

Kijk richting Noord.  Het steelpannetje is een deel van de Grote beer.  Vijf maal de afstand tussen de twee verste sterren (Merak en Dubhe) van het pannetje brengt ons bij de Poolster en de Kleine Beer.

 

Klein steelpannetje

Klein steelpannetje

De Poolster is een vrij heldere ster en meestal goed waar te nemen.  De Kleine Beer, die als twee druppels op zijn grote broer lijkt, is echter niet zo helder (Magnitude 2 en meer).

Te lande (zonder lichtvervuiling) en bij een heldere maanloze hemel is hij echter waarneembaar.


W of M

W of M

cassiopeia2Wanneer men een even lange lijn trekt van de Grote beer, door de Poolster ziet men een sterrenbeeld dat er uitziet als een ‘W’ of een ‘M’.  Dit is het sterrenbeeld Cassiopeia.


 

X